Broeikaseffect dertig jaar gepauzeerd?

Het is koud in de Benelux en andere delen van Europa. Hoezo merken wij niets van het broeikaseffect? Professor Mojib Latif beweerde in september 2009 dat een vertraagde Noord-Atlantische oscillatie ervoor zou zorgen dat het de komende dertig jaar kouder wordt. Blijkt Latif nu gelijk te hebben?

De Noord-Atlantische oscillatie zorgt voor variabel weer in Nederland. Het drukverschil tussen het hogedrukgebied tussen de Azoren en een lagedrukgebied bij IJsland is de zogenaamde NAO-index. Een hoge NAO-index betekent zacht weer, een lage (of negatieve) NAO-index brengt koud weer.

Latif – zijn uitspraak was ooit: “stel ik heette geen Mojib Latif, dan zou ik broeikaseffect heten – beweert dat de NAO-index de komende twintig tot dertig jaar lager is dan de afgelopen decennia. Het broeikaseffect wordt dus voorlopig even gepauzeerd.

Latif onthulde zijn scenario in september 2009 in een column in New Scientist. Toen lachten de meeste wetenschappers er nog over. Maar nu het echt zo koud is in grote delen van Europa, lijkt Latif gelijk te hebben. Blijven de komende twintig tot dertig winters echt zo koud als deze? Of wordt het nog kouder?


Bron: http://www.scientias.nl/broeikaseffect-dertig-jaar-gepauzeerd/2609

Geen opmerkingen:

Een reactie posten